Miloš Jakeš odhalil pozoruhodné skutečnosti aneb zírám jako blázen

26. 01. 2017 11:14:35
Internetem proběhla zpráva, že bývalý generální tajemník KSČ Jakeš poskytl zajímavý rozhovor ruskému časopisu Gazeta. Nedalo mi to a rozhovor jsem si vyhledal....

Jistě bych porušil nějaká ta autorská práva, kdybych sem dal celý rozhovor redaktora Gazety s Milošem Jakešem. Není to ani nutné. Stačí uvést jen ty vskutku pozoruhodné skutečnosti, o kterých jsem neměl do dnešního dne sebemenší ponětí, a které mi soudruh Jakeš odhalil. Komentovat je nemíním. Obrázek si udělá každý sám. Každopádně mi připomíná rétoriku některých místních blogerů.

O rozpadu SSSR

Podle Jakeše v roce 1985 Ronald Reagan promluvil na téma "jak zničit Sovětský svaz?". Protože sovětská ekonomika prý rostla dvakrát rychleji než ekonomika USA, rozhodl se je zničit ideologickým chaosem. Perestrojka k tomu zásadně pomohla. Prostor pro otevřené kritizování neduhů společnosti se otevřel. Nastala nejednotnost odborů. Proběhly návrhy na snížení výdajů na zbrojení. Gorbačov začal mít blízké vztahy s USA. Nestabilita socialistického systému a jeho rozpad ale začal již politikou Chruščeva.

Perestrojka u nás

Podle Jakeše byla nachystána restrukturalizace týkající se hospodářských a státních reforem. Měly být také demokratické změny týkající se KSČ. Funkcionáři měli být voleni jen na dvě funkční období, hlasování mělo být tajné, z ústavy měla být vyškrtnuta vedoucí úloha strany. To všechno bylo nachystáno k 1. lednu 1990. Bohužel přišel o měsíc dřív převrat.

Převrat

Podle Jakeš žádná sametová revoluce nebyla, ale byl to převrat. V ÚV byla skupina, která chtěla změny okamžitě a ne postupně. S pomocí tří příslušníků KGB vyvolali převrat. Převrat by se nezdařil bez převratu uvnitř strany. Studentská demonstrace byla povolena politbyrem. Policie nesměla zasahovat. Určitá skupina ve straně, ale nařídila zásah na Národní třídě. Chtěla odstranit jen nás a přitom odstranila socialismus.

Komunistická strana dnes

Podle Jakeše dříve neexistovala rodina, ve které by nebyl někdo, kdo podporoval politiku strany. Dnes není síla komunistů stejná jako dříve, i když zástupci sedí v parlamentu. Je to také nedostatkem mladých lidí, kteří díky členství ve straně mají problémy například v zaměstnání. (poznámka redaktora Gazety, že ČR je jedinou zemí bývalého východního bloku, kde komunisté mají takovou voličskou základnu, stojí za zamyšlení)

Soukromé vlastnictví

Podle Jakeše si kapitalista dělá se svým zaměstnancem, co chce, nedbá na jeho bezpečnost při práci a hlavně ho vykořisťuje.

Rok 1968 a "Pražské jaro

Podle Jakeše Dubček a jiní dělali všechno proto, aby k nám vstoupila vojska spřátelených armád. Cílem bylo zdiskreditovat Sovětský svaz. "Pražské jaro" nepřineslo žádný socialismus s lidskou tváří, náš socialismu měl lidskou tvář stále.

Neupírám Miloši Jakešovi jeho názory, má na ně nárok. Letos oslaví ve své vile úctyhodné 95. narozeniny, a i když si nebere servítky při kritice současného režimu, žije si v tom našem kapitalismu spokojeně. Nebo si myslíte, že ne?

zdroj: https://www.gazeta.ru/politics/2017/01/09_a_10467125.shtml#page1

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 26.1.2017 11:14 | karma článku: 35.22 | přečteno: 2891x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 294 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 256 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2278

Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...