23. května 1618 se vyhazovali ministři z okna...A co dnes?

Čeští stavové to sice tehdy vzali z gruntu, ale třetí pražská defenestrace měla vypadat jako regulérní vykonání rozsudku. O co tehdy šlo a proč se házelo z okna.

Za tím vším byl strach o svobodu vyznání a taky uražená ješitnosti. Čeští stavové nabyli dojmu, že císař a král Matyáš nějak kašle na "Rudolfův majestát", což byla listina, ve které brácha Rudolf dává všem svobodu vyznání. Katolíci se z toho tehdy osypávali a těžce ztráceli svoje farníky. Matyáše tedy napadlo katolíky podpořit tak, že zruší protestantům dva kostely. To by naštvalo každého.  Protestantští stavové si to nechtěli nechat líbit a svolali sněm. To se zase nelíbilo Matyášovi a sněm nepovolil.

 Tak se prostě stavové sbalili a šli  to vyřídit ručně a celkem stručně. A za strůjce všech potíží označili dva královské místodržící Slavatu a Bořitu. Vzhledem k velkému davu, který tehdy táhl na Pražský hrad, předpokládali mnozí Pražané, že to bude velká atrakce. A byla.

Pražská defenestrace roku 1618, soudobá mědirytina z Theatrum Europaeum

V místodržitelské kanceláři se konal improvizovaný soudní proces a výše zmínění Slavata s Bořitou byli odsouzeni k trestu smrti. Člověk by si myslel, že je pak setnou, zastřelí nebo pověsí. Ale proč dělat věci složitě, když se nabízí jednoduché a osvědčené řešení. A navíc se u toho moc nenadělá. Tudíž celý rozsudek zněl trest smrti vyhozením z okna.

Odsouzení to brali nejdříve jako nějaký vtip. Když ale zjistili, že to myslí přítomní vážně, z oken se jim v žádném případě nechtělo. Památný je výkřik Bořity : "Jesu, Maria, miserere mei!“. Načež jeden ze stavů posměšně  prohlásil: " To jsem teda zvědavý, jestli mu ta jeho Maria pomůže".  S vytřeštěnýma očima  a komentářem: "Pane bože, ona mu fakt pomohla," pak sledoval, jak se Bořita zvedá ze svahu, Vyhozený  Slavata už takové štěstí neměl. Chlapi ho z okna asi jenom vyšoupli, protože hlavou břinkl o římsu a těžce se zranil. Možná pro větší zábavu nebo nemístné poznámky vyhodili z okna do třetice i písaře Fabricia. Ten dopadl nejlépe, protože hned vzal do zaječích k řece.

Stavové byli rozčarováni, všichni tři defenestrovaní pád z dvacetimetrové výšky přežili, vyhnuli se vystřeleným  kulkám i pronásledování a nakonec se dostali i do bezpečí. Dle nejnovějších výzkumů za šťastný dopad nemohl údajný svinčík pod okny, ale prudký svah.

Třeba si teď řeknete, že by se nějaká ta defenestrace šikla i dnes . No nevím. Po té třetí vypukla třicetiletá válka. Možná by stačilo jen nafackovat.

Ludvíkův palác, z jehož druhého patra byli místodržící vyhozeni

 

Autor: Petr Omelka | pondělí 22.5.2017 21:10 | karma článku: 24,70 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03