Likvidace jednoho výjimečného řopíku

Před nedávnem se bouřlivě přetřásala aféra, kdy byl studentem architektury rozřezán jeden z prvků prvorepublikového opevnění tzv. řopík. Když jeden zlikvidoval stát, nikdo ani nehlesl. 

Z hlediska počtu těchto pevnůstek, vybudovalo je jich cca 10 000, je "poničení" jednoho kusu vcelku bezvýznamné. Nechci zde polemizovat, jakou měl tento objekt strategickou a nyní morální nebo historickou hodnotu. A ani jakou má údajně tu uměleckou. Jen mi to dalo vzpomenout na jiný obranný bod, velmi kontroverzní a právě proto i zlikvidovaný.

Když se v letech v 1936-37 rozhodlo o vybudování obranného systému našich hranic, zasáhlo to i jih Moravy. Stovky řopíků (podle zkratky ŘOP-ředitelství opevňovacích prací) byly osázeny podél řeky Dyje i v blízkém vnitrozemí. Jsou to  objekty několika typů, které se opakují. Až na pár pozoruhodných výjimek.

Ten zámeček má příznačný název- Hraniční. Byl postaven v roce 1826 Lichtenštejny na strouze, která rozdělovala  Moravu a Rakousy. Nyní je součástí hojně navštěvovaného  Lednicko - valtického areálu. V roce 1937 se ale stal součástí výše zmiňovaného obranného systému a do jeho zdí byl doslova vbetonován bunkr. Z dnešního pohledu se zdá tento nápad zcela absurdní, ale stalo se. Vznikl tak unikát, vypovídající o vypjaté atmosféře tehdejší doby. Když  někteří považovali myšlenku, že bychom mohli být napadeni imperialisty za zcela reálnou, byla prvorepubliková obranná linie řopíků na západní hranici zařazena do strategie ČSLA. Situace se změnila naším vstupem do NATO a co tedy s  bunkrem v Hraničním zámečku. V roce 2007 padlo rozhodnutí obranný objekt zlikvidovat.

Jsem rád, že se k památkám v LVA přistupuje konečně tak,  jak si zaslouží a tehdejší zásah do historicky ceněné budovy mi připadá velice nešťastný, ale možná se měl dnes ten bunkr zachovat, třeba jen pro svoji podivnost a výjimečnost. Z tohoto pohledu mi pak připadne nějaké rozřezání trochu bezvýznamné.

Hraniční zámeček
Bunkr v roce 2006
Půdorys
Dnes

Zdroj: https://www.ropiky.net/

Autor: Petr Omelka | středa 31.5.2017 13:44 | karma článku: 24,47 | přečteno: 1889x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03