Burgundské cizoložnice a jeden prokletý královský rod

26. 07. 2017 9:38:08
V dějinách národů někdy nacházíme příběhy, které si nic nezadají s hollywodskými trháky, kde sex a násilí jdou ruku v ruce. Rozdíl je jen v tom, že tyto se skutečně staly.

Francouzský král Filip IV. Sličný (1268-1314) neblaze proslul jako likvidátor templářského řádu. Prokletí Filipova rodu, které na hranici údajně vyslovil velmistr řádu Jacques de Molay, sice není fakticky doloženo, faktem ale zůstává, že král (zemřel za rok na to, při nehodě na lovu), jeho děcka i příbuzní dopadli docela špatně. Posuďte sami.

Když se Filipova dcera Isabela provdala za Eduarda II. Anglického, byla to ženská v plné síle, vdávat se chtěla a pochopitelně očekávala od svého chotě pravidelné plnění manželských povinností. Problém nastal, když zjistila, že je Eda trochu z jiného těsta, že se více než jí věnuje svým stavebním aktivitám a hlavně mladým zedníkům. Byla z toho tak vykolejená, že se s problémem neváhala svěřit svým třem vykutáleným švagrovým, manželkám bratrů Filipa, Ludvíka a Karla. Tyhle tři měly podobné problémy dávno zmáknuté. Markéta, Jana a Blanka jí barvitě vylíčily, jak si to užívají s milenci a navrhly stejné řešení.

A Izabela nezaváhala. Možná ze závisti, možná z lásky k bratrům, běžela okamžitě za papínkem a milé švagrové, jak se říká, zatepla naprášila. Táta Filip se nejdřív zděsil a pak rozzuřil. To co následovalo je skutečně temný středověk. Když si zase jednou Blanka a Markéta užívaly (Jana asi neměla zrovna čas), vtrhla k nim stráž a všechny sebrala. Zatím co obě cizoložnice čekalo "jen" vězení a rozvod, mladíci byli, a trochu mi uniká smysl toho pořadí, za živa vykucháni, vykleštěni, setnuti a pověšeni na šibenici. Pohlavní orgány pak hozeny psům. Janě II. Burgundské (1294 - 1330) bylo naordinováno domácí vězení a díky zatloukání a víře manžela Filipa v její věrnost, byla omilostněna a nakonec se stala i francouzskou královnou. Legenda praví, že po smrti svého manžela na úplavici se odstěhovala do věže ve městě Nesle, kde pokračovala ve svých avantýrách. Zvala údajně okolo procházející muže k sobě nahoru a po muchlovačce je nechávala zavázat do pytle a spustit do řeky pod věží, které se říkalo Věž výkřiků. Jestli to bylo kvůli výkřikům Jany nebo zapytlovaných chlapů není známo.

První cizoložnice Markéta Burgundská (1292 - 1315) byla zavražděna po roce věznění. Udusila ji polštářem pravděpodobně Mathaut z Artois nebo její synovec a následně i travič Roger III. V důsledku to vyjde ale na stejno.

Po anulování manželství Blanky Burgundské (1296 -1326) s Karlem, byla z vězení propuštěna a dožila svůj krátký život v klášteře. Život, vzhledem k jejímu apetitu, asi ne moc zábavný.

Udavačce Isabele (1295 – 1358) nakonec došla s manželem Eduardem II. trpělivost a spolu se svým milencem Robertem Mortimerem ho donutili k abdikaci a podle pověsti pak nechali zavraždit. Když její synek dospěl a stal se králem Eduardem III., vzpomněl si, co ti dva taťkovi provedli, nechal matku uvěznit a Mortimera bez soudu oběsit. Izabela pak sice dožila za mřížemi, ale v luxusním kriminále.

A jak dopadli ti tři královští nešťastníci? Jak už bylo uvedeno Filip V. (1291 – 1322) zemřel na úplavici. Ludvík X.(1289 – 1316) údajně zemřel, když se přehřátý z míčové hry napil ve sklepě studeného vína. Jestli to víno nebylo jen studené, ale i otrávené řešila tehdy celá Francie. Stejně jako otravu čerstvě narozeného syna Pohrobka. A Karel IV (1294 – 1. 2. 1328), poslední Kapetovec a manžel sestry Jana Lucemburského, také nezemřel na stáří. Ve svých 34 letech skonal na zákeřnou nemoc.

Těžko říci, jestli za všemi těmi úmrtími i vraždami stála kletba templářského velmistra, nebo jen osud. Každopádně být tehdy členem královské rodiny nebyla žádná procházka růžovým sadem.

Autor: Petr Omelka | středa 26.7.2017 9:38 | karma článku: 33.73 | přečteno: 2394x

Další články blogera

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

Když němečtí fotbalisté před zápasem s Anglií zpívali národní hymnu, neměli ani tušení, jaký text právě nabízí svým divákům nizozemská televize NPO.

2.7.2021 v 18:22 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1318 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.14 | Přečteno: 206 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 4.71 | Přečteno: 78 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 517 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 256 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2278

Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...