Vendée- místo, kde se člověk stal zvířetem

8. 03. 2018 12:02:19
Zvěrstvo. Slovo, které má vystihovat nelidské chování. Neexistuje ale zvíře, které by se k jinému zvířeti chovalo stejně zvráceně, jako člověk k jinému člověku.

Byl konec ledna 1793 a královo tělo leželo v neoznačené jámě s vápnem. Ne všichni slavili smrt Ludvíka XVI. Pro některé byl stále dobrým panovníkem a jeho poprava obyčejnou vraždou. Do míst vzdálených od Paříže a vařícího se kotle revoluce ale přicházely dekrety, které zásadně měnily lidem život. Ne všechny byly přijímány s nadšením.

Obyvatelé v departmentu Vendée po staletí ctili své krále a boží slovo. Vzhledem k tomu, že šlechta v tomto zápodofrancouzském kraji nebyla příliš bohatá, nedocházelo zde ani k násilí na aristokratech, jako to bylo obvyklé v jiných částech Francie. Revoluce probíhala v klidu a nic nenasvědčovalo tomu, že přijdou události označované později jako "Války ve Vendée".

Všechno nastartovalo přijetí "Civilní ústavy francouzského duchovenstva". V rámci údajného "ozdravení" státního rozpočtu, proběhla konfiskace církevního majetku. Ten měl být rozprodán a utržené peníze dány do státní pokladny. Rozprodáván sice byl, ale jen vyvoleným a za minimální částky. Navíc všichni kněží měli složit přísahu a být státními úředníky. Ve Vendée přísahu složilo jen několik kněží, které pak obyvatelé zcela ignorovali a "svátost oltářní" byla slavena na hřbitovech, loukách nebo i ve stodolách s kněžími, kteří ji nesložili a museli se skrývat.

Nejvíce ovšem vesničany popudilo nařízení konventu o povinné vojenské službě a o nutnosti bojovat za vládu, která rozvrátila zemi, popravila milovaného krále a vězní jejich kněze. Ve Vendée se rozhořelo povstání. Sedláci si zvolili do čela obchodníka Jacquese Cathelinaua a brzy se k nim přidalo i několik mladých šlechticů, kteří vytvořili ze sedlácké hordy "katolickou královskou armádu".

Byla to zvláštní armáda mnohdy bosých sedláků bez uniforem, s kosami a kopími, kteří s pokřikem „Vive le Roi!“ a společným odznakem sacré-coeur, „srdcem Ježíšovým“ vyráželi do boje. Postupně se tato armáda rozrostla až na čtyřicet tisíc mužů, kteří ovládali ukořistěná děla, měli jízdu, ale i bubeníky a praporečníky.

Toto povstání ale mohlo uspět jen tehdy, pokud by se přidaly i další departmenty. A ty se nepřidaly. Generál královské armády Maurice d ́Elbée řekl : " Je to jako bít hliněným hrncem do železňáku". Po prvotních úspěších "sedlácké armády" získali republikáni převahu.

Potom nastalo peklo. Republikánský velitel Westermann napsal konventu: „Občané, už není Vendée. Zhynula pod naším mečem svobody, i se svými ženami a dětmi. Přihlížel jsem, když je zakopávali v bažinách a lesích u Savenay. Dle vašich rozkazů jsem dal děti udupat koňskými kopyty, ženy zabít, aby už alespoň nemohly porodit žádného banditu. Nemohu si vyčítat, že jsem ušetřil jediného zajatce. Všechny jsem je zničil.“

Ale to byl pouhý začátek. Vězení byla plná a na hromadné popravy se nechtělo plýtvat prachem a olovem. Přistoupilo se tedy k rozsudkům smrti utopením. Říkalo se tomu ironicky "vlastenecký křest". Svázaní zajatci byli vyváženi v lodích na Loiru a tam vhazováni do vody a ubíjeni vesly. Jako lidová zábava byla považována tzv. "republikánská svatba", kdy se mladý muž a mladá žena svázali k sobě a společně utopili.

Vendée mělo být vypáleno, domy strženy, muži, ženy i děti vybiti. Nebylo to ale jen "obyčejné" zabíjení. Muže před popravou vojáci mučili a ženy a děti házeli pro pobavení za živa do rozžhavených pekařských pecí. Při dalších neskutečných hrůzách zemřelo v rámci vyhlazovacích akcí 120 000 lidí.

Revoluce, která měla přinést rovnost, volnost a bratrství ukázala ve Vendée tu nejodpornější tvář. Racionalita tehdejších republikánů se dá srovnat jen s nacisty v koncentračních táborech a možná pro ně byla i inspirací. Vojáci generála Crouzata spálili v Clissonu na kovovém roštu sto padesát žen, přičemž odkapávající lidský tuk zachycovali k dalšímu využití. Mrtvoly byly, jako zvířata, stahovány z kůže a ve zprávě ze srpna 1793 Robespierrův příznivec Saint-Just píše: „V Meudonu vydělávali lidskou kůži. Mužská kůže je pevná a kvalitní, lepší než kamzičí. Ženská je měkčí, ale méně odolná.“

I toto přinesla Velká francouzská revoluce. Sto padesát let před Osvětimí, Majdankem a Treblinkou se z člověka stalo zvíře. Ale ne svými činy, mylně označovanými za zvěrstva. Mylně proto, protože tak, jako se někdy chová člověk k člověku, se přece žádné zvíře nechová.

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 8.3.2018 12:02 | karma článku: 36.71 | přečteno: 2369x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.15 | Přečteno: 463 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 256 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2278

Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...