Za lásku ve spárech KGB

13. 12. 2018 11:39:45
"Poslední soud je poslední soud, ale lidská bytost, která strávila svůj život v Rusku, musí být bez váhání umístěna do ráje."

Tak tato slova pronesl básník Josif Alexandrovič Brodskij (1940-1996) a dobře věděl, o čem mluví, svůj očistec si totiž prožil už za života ve svém rodném Sovětském svazu.

Nevím, jestli se dostanete k jeho básním a ani nevím, jestli by se vám líbily. Ale to není důležité. Chtěl jsem jenom připomenout, jakým způsobem se zacházelo s lidmi v zemi, kde "dnes již znamenalo včera". Jak lidská závist a nenávist dokázala nahnat člověka do mlýnice státní moci. A hlavně to, že hodnota lidí se nevážila podle toho, co kdo umí, ale podle hesla, "kdo nejde s námi, jde proti nám". V tomto případě, ale absurdně dopomohla arogance moci k zaslouženému uznání.

Je několik způsobů jak uchopit příběh o člověku, jehož život byl naplněn podivuhodnými zvraty, které by stačily na deset jiných životů. Domnívám se, že ta zkratka, kterou jsem dnes zvolil, bude dostatečně vypovídající o tom, jak se žilo v době, kdy vládli v Rusku komunisté.

Brodskij se narodil v židovské rodině v Leningradě 24. května 1940. a málem by zde také o pár let zemřel hladem stejně, jako jeho teta, když rodina neuvěřitelně strádala při obléhání města nacisty.

V dětství byl pro svůj židovský původ neustále ponižován nejen spolužáky, ale i učiteli a stal se žákem vzpurným a neposlušným. Odmítl dál studovat a raději se živil zašíváním pitvaných vězňů, byl lodním topičem nebo pomocník při geologických výpravách.

Hodně se sám vzdělával. Naučil se polsky a anglicky. Zajímal se o klasickou filosofii, náboženství a mytologii. Ve svých patnácti letech, začal psát poezii a publikoval apolitické básně v samizdatovém časopise Syntax.

V roce 1960 se mu dostalo podpory významné básnířky Anny Achmatové, díky níž se seznámil s mladou malířkou Marinou Basmanovou, se kterou se sblížil. Brodského přítel, ale také konkurent v lásce Bobyšev se rozhodl svého soka odstranit tím, že ho udal KGB za údajné psaní protistátních básní.

Jeho verše jsou prohlášeny za protisovětské a pornografické. Je mnohokrát vyslýchán a dle oblíbené metody KGB, uvězněn v psychiatrickém ústavu. V roce 1964 souzen za příživnictví s tím, že jeho básně nebyly a nejsou přínosem pro sovětský lid a pro budování společnosti.

"Kdo si myslíte, že jste? Kdo vás zapsal mezi básníky?"

"Nikdo. Tak, jako mne nikdo nezapsal do řad lidské rasy."

Je odsouzen na pět let do vyhnanství, na pět let těžkých prací ve vesnici Norenskaja v Arktidě.

Na základě protestu sovětských i zahraničních osobností, mezi nimiž byli Jevtušenko, Šostakovič nebo Jean-Paul Sartre, byl po osmnácti měsících trest přerušen.

Jeho básně jsou překládány do němčiny, francouzština a angličtiny. Brodskij se stává i v zahraničí literárně známým a současně pro režim nepohodlným. Je znovu násilně podroben psychiatrickému vyšetření a prohlášen účelově za schizofrenika, člověka pro sovětskou společnost nepotřebného.

V roce 1971 je dvakrát vyzván, aby emigroval do Izraele, ale odmítá.

4. června 1972 je zadržen příslušníky KGB, odvezen násilím na letiště a strčen do letadla směr Vídeň. Brodskij se pak už nikdy do Ruska nevrátil a ani se nesetkal se svojí ženou Annou. Okamžitě jemu také odňato sovětské státní občanství.

V Rakousku pobývá krátce a díky svým přátelům se dostává do USA. Před tím ale odmítá jak Izrael, tak i Británii, o které tvrdí, že je prolezlá sovětskými agenty.

V USA učí na universitě v Cambridge, Michiganu a na universitě v Yale. Získává mnohá ocenění a čestné doktoráty a v roce 1977 také americké občanství.

V roce 1987 Nobelovu cenu za literaturu.

"Kdo jste, Američan nebo Rus?"

"Jsem židovský, ruský básník, anglický esejista - a samozřejmě americký občan,"

V roce 1995 byl požádán o uskutečnění turné v Rusku, ale jednoznačně odmítl tuto zemi znovu navštívit.

Díky své pracovitosti byl velmi úspěšný a mnozí se domnívali, že také všemocný. Obraceli se na něj Rusové se žádostmi o zajištění grantu, pracovního místa nebo umožnění publikovat, když byli odmítnuti, stávali se útoky mnohdy velmi osobními a Brodského trápily.

Zemřel ve věku 55. let na srdeční zástavu a je pochován na Ostrově svatého Michala v Benátkách.

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 13.12.2018 11:39 | karma článku: 25.04 | přečteno: 693x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.44 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 256 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2278

Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...