Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

První rychlá reakce : Mojžíšův midjánský tchán je spíše znám pod jménem Jitro ( 2 M 18 ), minimálně jeden z Mojžíšových synů Geršóm byl obřezán a je uváděn v rodokmeni Izraele. Ke hříchu sváděli Izrael Midjánci žijící s Moábci ( přitom Hospodin jasně řekl, že Izrael při svém tažení nemá Moábce ohrožovat a moábské území nebude patřit k zaslíbené zemi ). Genocidy ve starověku páchaly snad všechny národy a pokud byl Hospodin jen bohem Izraele, je jasné, že svůj lid chránil. Ta ochrana byla taková, že před trestem neušetřil ani svůj vyvolený národ, viz. např. celý Pláč Jeremiášův - popis vybití a vyhladovění Jeruzaléma po vpádu Babylóňanů. Z hlediska časnosti je lidský život nespravedlivý a proto, aby připravil věčné spasení pro potencionálně každého pro člověka, prochází starozákonní Bůh dějinami jako ten, kdo i v těchto souvislostech střeží svou svatost. Teprve v Novém Zákoně je skrze Kristovo učení, smrt a zmrtvýchvstání zjeven skutečný Boží charakter : "Zákon byl dán skrze Mojžíše, milost a pravda se stala v Ježíši Kristu" ( J1,17 ). " Ovoce Božího ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, sebeovládání. Proti takovým se zákon neobrací." ( Ga 5,22-23 ) " Nevíte, jakého jste Ducha? Syn člověka nepřišel lidi zahubit, ale zachránit "

K té nejcitlivější otázce - ženám zajatkyním. Mojžíš ustanovil, že nejprve mohou měsíc oplakávat své příbuzné a pak je některý z Izraelců může pojmout za řádnou manželku.

0 0
možnosti
MP

Teď jsem konečně našel zdroj k zacházení se zajatkyněmi 5M21,10-14 ( to byste mi asi jinak těžko věřili ). A když jsme u té sexuální etiky - ve starověku bylo cizoložství často trestáno smrtí ( což dodnes přetrvává v islámu ). Na příběhu s cizoložnou ženou Kristus dokazuje, že Bůh tyto delikty z lidské jurisdikce vyjmul jako příliš subtilní, aby mohly být spravedlivě posouzeny. Přesto dále platí : "...smilníky a cizoložníky bude soudit Bůh" ( Žd 13,4 )

0 0
možnosti
Foto

Ta analogie mi přijde docela za vlasy přitažená...

Na druhé straně mě taky zaráží, že Mojžíš na straně jedné přinese desky s jasným přikázáním "nezabiješ" a pak se angažuje v takovýchto "čistkách". To trochu vypadá, jako když to přikázání platí jen pro ty, kdo věří v toho správného Boha, zatímco u ostatních se řídíme momentální strategickou situací...:-/

0 0
možnosti
Foto

to je jak naši politici rozkrádají co se dá, schováni za politickou imunitou, ale hlavně že podnikatele a OSVČ obviňují že jsou zloději a také tak s nimi jednají . kontrolují co se dá

nebo jako kněz který káže vodu pije víno

0 0
možnosti
JS

Srovnávat Himmlera s Mojjžíšem je naprostá demagogie. Celou situací se Bible zabývá na desítkách stránek.

Především – součástí tábora Izraelitů bylo i "mnoho přimíšeného lidu". Z egyptského otroctví odešli spolu s Izraelity také Mijdánci a tvořili spolu jednotný lid. Sám ve svém článku uvádíte, že Mojžíš si vzal za ženu dceru midjánského velekněze Siporu, tento velekněz se svým dvorem poskytoval Mojžíšovi podporu. Už na základě této skutečnosti byste mohl začít přemýšlet, proč tedy chtějí Izraelité Midjánce vyhubit.

Především část Midjánců prováděla noční přepady izraelského tábora, unášela jeho obyvatele a pak je pálila na obětních roštech a pánvích jako oběť bohům. Všimněte si, jak přísné "karanténní" opatření Mojžíš nařizuje poté, co byli midjánští zrádci poraženi – dokonce nařídil i přetavit kovové předměty. Všichni, kdo se účastnili boje, museli setrvat sedm dní v karanténě mimo tábor. Víte proč se v Bibli píše, že to byla "Hospodinova pomsta"? Asi proto, že šlo o "boj", který nebyl v silách člověka. Nepochybně v tom hrála roli epidemie související s midjánskými náboženskými praktikami. Autoři Bible před více než třemi tisíci lety neznali naše principy zpravodajství, reportáže nebo románu. Jestliže nepřátele "pobila" nějaká epidemie, tak napsali, že je pobili Izraelité, protože s nimi byl Hospodin a jeho pomsta.

Víme například, že obyvatelé Kanaánu dokázali obětovat desítky kojenců při jediném obřadu. Při vypjatých situacích šéfové rodin podřezali všechny děti, pak ženy a nakonec zabili sebe. Pisatel Bible ale napsal, že je Hospodin vydal Izraelitům do rukou a ti je pobili "mocí Hospodina". Takto bylo zřejmě zničeno Jericho. O tom, že nešlo o genocidu, svědčí skutečnost, že Midjánci existovali dál, a to ještě stovky let po Mojžíšovi.

V principu bojovali Midjánci (resp. Moábci), kteří byli věrni Izraeli, proti jiným Midjáncům, šlo tedy spíše o občanskou válku. Vítězné Moábce o stovky let později zcela zničli až Peršané, nikoli Izraelci.

2 0
možnosti
Foto

Pane Svobodo, s Vámi já diskutuji rád. A rád se taky něco nového od Vás dozvím. Mně šlo ale hlavně o ty děti....

0 0
možnosti
Foto

R^teda vy si koledujete-;-D

a chudák pan Svoboda aby ho z toho neklepla:-)

0 0
možnosti
Foto

Mě fascinuje, že někdo, kdo se považuje za křesťana začne zpochybňovat to, co je takhle napsáno v Bibli.:-) "Šak na to nejsů důkazy". Chýlková hadr. Nic jsem nepozměnil, jenom porovnal. A ještě k tomu s otazníkem. :-) Zdravím LibušeR^

1 1
možnosti

Péťo, to nemůžeš psát vlastní názor!:-))

Tady si podávají ruce dogma s demagogií, bez pochopení principu.

Hlavně je možnost se v diskusi předvést!

5 0
možnosti
Foto

J46a20k88u72b 97R65o54t56h

6. 9. 2017 13:15

Aha, tak to byl názor. Vidíte, a já myslel, že jde o nesmyslně doslovnou interpretaci mýtu. A von názor, mrška jedna. Mimochodem, vy jste spřízněna s místním bijcem Šípkem? Máte tak nějak stejný styl i postoje. :-/

1 1
možnosti
Foto

V Bibli je přesně uvedené toto: " Hospodin promluvil k Mojžíšovi: „Vykonáš za syny Izraele pomstu na Midjancích a pak budeš připojen ke svému lidu.“ Mojžíš tedy promluvil k lidu: „Vyzbrojte své muže k boji, aby se vrhli na Midjána a vykonali na Midjánu Hospodinovu pomstu.“ Pozorný čtenář hned vidí, že je zde rozpor. Hospodin přikazuje pomstít křivdu na synech Izraele, ale Mojžíš posílá lid pomstít křivdu na Hospodinovi. Midjánci zapříčinili smrt 24.000 synů Izrale. Hospodin ve svém výroku Mojžíšovi nezmiňuje pomstu za křivdu spáchanou vůči němu, ale jen vůči Izraeli. Mojžíš ví, že je toto je posledním jeho úkolem v jeho životě a poté bude připojen ke svému lidu to znamená, že zemře. Mojžíš se obává, že lid se bude snažit prodloužit přítomnost Mojžíše mezi nimi tím, že se budou vyhýbat válce s Midjánci – což by hrozilo, kdyby věděli, že celá válka je vedena jen kvůli jejich pomstě, na kterou mohou rezignovat. Proto Mojžíš zdůrazňuje pomstu Hospodinovu, na kterou rezignovat nelze. Bibli je třeba umět číst a vědět, že Bibli psalo 40 autorů , skládá se z 66 knih, a vznikala 1 600 let a nezlze jí srovnávat s ndešní dobou.RvRvRv

3 1
možnosti
Foto

Napsal jste to hezky, ale co to má společného s vražděním dětí a žen?

0 0
možnosti
Foto

je to zajímavé, nepopírám, taky tohle moc neznám... trestuhodně. Jen mi tak napadá maličko zpátečka ve srovnání. Starověk, Egypt, Babylon... nakonec i kultura izraelitů v zákonech, v právech... byla nesmírně tvrdá... řekněme podle pramenů, a navíc věrohodnost všeho se dodnes zkoumá....zápisy a mýty, toť otazník.

Himmler je kategorie zrůdy a zlovůle doby, která se vrací po všem, co lidstvo vybudovalo a zřídilo směrem k člověku jako bytosti a jeho ochrany, k naprosto hrůzným a zvířecím věcem... a to zvířata urážím... Ale nakonec máš to ... učil se... jen říkám, v té době a tom, co lidstvo znalo a vyznávalo a doba, kdy už poznané naprosto jiné principy, tam nedávat na jednu lajnu. můj skromný názor.

3 0
možnosti
Foto

Malou poznámku. Samozřejmě to srovnání H a M se může zdát nadsazené. A také rozměrově a z pohledu doby jiné. Stejné je ale to, že zákon oběma těm pánům zabíjení dětí a žen ve válce zakazoval. A oba dva na to z vysoka kašlali.

3 0
možnosti
Foto

J12a39k89u68b 24R63o24t38h

6. 9. 2017 10:10

To myslíte skutečně vážně?;-O8-o

2 0
možnosti
Foto

Co se vám nezdá? "Čtěte bibli tam to všechno je.." I s tím jeho desaterem...

1 1
možnosti
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik