Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

smutný výčet a děsivá fakta:-/

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení.

0 0
možnosti
Foto

Komunisté měli plné huby dělníků, a když na Dukle zemřelo díky lajdáckosti 108 horníků bylo ticho. V kapitalistických zemí, kdyby došlo k takovému neštěstí, byl by vyhlášen státní smutek a viník by byl potrestán a ne, že se mu nic nestalo a dál vykonával svoji funkci. Jak říkají sami horníci, pracovali v podmínkách za který by horník na západě nefáral. V seriálu Dukla podle pamětníků byla jedna jediná chyba a to ta, že horníci v té době neměli helmu.

0 0
možnosti
Foto

Informační embargo nebylo v této zemi moc platné. Už večer to hlásila Svobodná Evropa.

1 0
možnosti
Foto

Připomněl jste mi to. Ty obavy, když se blízcí nevrátili ze šichty obvyklým autobusem. Když jsme se doslechli o nějakém otřesu, když...

Jsem z Karviné, polovina chlapů okolo mne třikrát denně sedala do autobusů a vyrážela fárat. I můj manžel.

Všichni jsme věděli, ve které rodině se stalo neštěstí, kdo měl kde úraz, v hospodách se každý den slavil život...

Vám za článek díky.R^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení

0 0
možnosti
ND

Vidíte, já neměla ani tušení, kolik lidí v dolech zahynulo, inu tehdy byly jen oficiální zprávy, nebyl internet, svoboda slova, která se zase plíživě omezuje. Díky.

4 0
možnosti
DP

Paní Naďo, já z mé vlastní zkušenosti mohu mluvit jenom o dole Dukla v Šardicích, sice v době neštěstí už sem dávno mimo ČSSR, ale měl sem tam příbuzné, kteří mě o neštěstí informovali. Na neštěstí bylo tehdy uvaleno informační embargo, takže o něm kromě blízkého okolí lidi nevěděli. Zrovna tak při úděsné vraždě malého děvčátka v Brně v roce 1962 - informační embargo, aby rozrušení lidé nenarušovali chod socialistické společnosti. Dnes se kritizuje, že psychicky narušení pachatelé jsou umístěni v psychiatrických léčebnách respektive deteních, ale i za totality, ta žena, co tu strašnou vraždu provedla (ona už měla "papíry na hlavu" i před tím) šla potom "do blázince". Takže nic nového pod sluncem. Já sem se o té události v Brně dověděl jen díky tomu, že jeden příbuzný pracoval u kriminálky, ten mi kladl na srdce, abych o tom nikomu neříkal, preotože byl měl on pak velký průšvih kvůli inf. embargu. Ještě k tomu neštěstí v Šardicích, bylo to "oficíalně" pod pokličkou, nesmělo se o tom pśat do veřejných ročenek celou dobu totality a teprve po sametu bylo možné obětem dát v Šardicích pamětní desku.

2 0
možnosti
VV

Diky za statistiku, ovsem mate tam jen mrtve. Domnivam se, ze ty zmrzacene nebo tezce zranene dohledat asi nelze. Z doslechu vim, ze na Kladne bylo velmi caste primacknuti hornika vozikem, padajici vydrevou a kamenim. To vyhledat by bala jiste mravenci prace.

2 0
možnosti
Foto

Já děkuji za přečtení. Ty zmrzačené a těžce zraněné dohledat lze a kupodivu je jich méně než těch zahynulých. To svědčí o tom, že většinou platilo buď, a nebo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik