Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mezi stovku Slováků bych zařadil Mariána Vargu, jestli jsem ho nepřehlédl.

0 0
možnosti
Foto

A ještě: Štefan Anián Jedlík, vynálezce (elektromotor a elektromobil už v letech 1827 až 1842), https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tefan_Ani%C3%A1n_Jedl%C3%ADk

Ono by se ještě našlo, kdyby se hledalo.

Když už je tam Husák a Hlinka, proč zapomněli na Alžbětu Báthoryovou (= Čachtická paní) jako třetího do mariáše? ;-D

1 0
možnosti

To je hodně smutné. DěkujiR^

1 0
možnosti

TGM a Komensky do prvni desitky Cechu nepatri. Zkuste navrhnout 10 nejvetsich Moravanu. Komensky-Moravus jak se sam podepisoval by nepochybne na prvni misto patril a zrovna tak judr. Alois Prazak, nejvetsi Moravan devatenacteho stoleti. Ten v zemskem snemu, po celou svou karieru branil moravanstvi, oproti pokusum o cechizaci Moravy a Moravanu. Do prvni desitky by nepochybne patril Johan Gregor Mendel, ten rikaval: jsem Moravan reci nemecke.

1 2
možnosti
Foto

Významný Moravan je např. Sigmund Freud (narozen v Příboře), česky se (údajně) naučil až v pozdějších letech pomocí autosugesce, neb byl rodiči "odvlečen" do Vídně.

Ten by tu dnes (na blogu) našel pacientů!

0 1
možnosti
Foto

Rádo se stalo.:-)

.

1 0
možnosti
Foto

V podstate ste to dobre zhrnuli, bez emócií, takže už len preto dávam karmu. Pretože rád čítam také články. Ale trochu ma zarazilo, prečo je pri Róbertovi Bezákovi uvedené len kňaz. Predsa emeritný arcibiskup je tiež arcibiskup, hodnosti ho nikto nezbavil - a neviem ani či sa to dá (vylúčiť niekoho zo zboru kardinálov, to je iné).

5 0
možnosti
Foto

Ne, že bych se zcela ztotožňoval s českým "Top Ten", ale ten slovenský je pro mě docela šokující, chybí v něm už jenom Pat a Mat:-)

3 1
možnosti
Foto

Už někdy po r. 1977 byla publikována obsáhlá kniha jednoho slovenského historika, která dokazovala, že centrum Velké Moravy je nutné lokalizovat na Slovensko. Už si ale nepamatuji, ani kdo to napsal, ani jak se kniha jmenovala. Tolik k diskuzi, která se podivuje nad výběrem Cyrila a Metoděje mezi největší Slováky.

0 3
možnosti
Foto

Nojo. Ale kde bylo Slovensko, když oni přišli z Byzance;-)

8 0
možnosti
Foto

Jen tak na okraj...diskuze. I my musíme spravedlivě rezignovat na pravost české národnosti. To i my máme problém s leckýms... píšu to pro ten údiv nad Cyrilem a Metodejem v diskuzi...ze Slováci...snažím se to chápat. Velká Morava a oni dva...to je pro Slováky prazáklad dejme tomu státnosti, by se dalo říct. Nebo určitě toho, na cem stavi jejich kultura...jako my pomíjime plné češství u Otce vlasti...ale mnoho pro nás znamená. Pro ně Cyrilometodiana...epos v 19.stol. stěžejní...a sympaticka je i ta jejich bitva s Bruselem o to, nechat jim svatozář na euru...snad se nepletu.slo o toto. Ale samozřejmě kromě obhajoby tohoto odle me fakt oprávněného kultu, mi tam chybí Fedor Gál. Jàn Ķádár, myslím na spoustu osobností...no, jsem docela ráda, že některé mistry politiky jsme tam mít nepotřebovali...:-)

0 1
možnosti
Foto

Souhlas R^Já bych třeba rád viděl v desítce Jurkoviče, Jakubiska nebo Jesenia....:-)

1 0
možnosti
Foto

Zajímavé i poučné. R^

Malý národ holt vidí svět jinou optikou a je ochoten ikonám leccos odpustit...

3 0
možnosti

To fakt sa nájde niekto kto tú anketu berie vážne?8-o

Je to len zábava pre Slovákov, a myslím si že sa na tom hlasovaní dobre bavíme.

Nikto to neberie odborne, historicky vážne, je to len na pobavenie.

Môj favorit nepostúpil do desiatky, dávam hlas Saganovi.:-)

1 1
možnosti
Foto

No...Vaše věc...ale pokud začnou v televizi u Vás před cílovou páskou seriózní debaty...pak nevím.:)) pokud legrace...pouze...vystridala bych tedy s dovolením aspoň toho Štefánika za majora Terazkyho...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS