Proč Benátčané natírají všechny gondoly na černo

Protože je černá barva elegantní? Možná. Příčinu ale musíme hledat v dávné historii a ta je překvapivá.

Benátky jsou město plné pestrých barev a to nejen v době proslulého karnevalu. Barvy vás provázejí na každém kroku. Na freskách a vitrážích v bazilice svatého Marka, na Tizianových obrazech v Galleria dell´Accademia nebo na malbách Dalího a Pollocka v galérii Peggy Guggenheimové. Ale i v ulicích na pestrých markýzách rozličných obchůdků a kaváren. Jen ty gondoly jsou černé a u fintivých Italů je to skutečnost vcelku nepochopitelná. Pokud ovšem nevíte, co za tím stojí.

Hodně se spekulovalo o příčině používat jen černou barvu. Tato tradice se navíc nemění už několik století a má pevné kořeny uchycené v určité historické události. Nabízelo se, jak už to bývá, hned několik důvodů, proč tak Benátčané činí.

Černá barva je barvou smutku,  a tak i černé gondoly mohly být připomenutím nějaké nepříjemné události. Nabízel rok 1630, kdy podlehlo morové epidemii 50 000 obyvatel Benátek. Druhým neslavným datem mohl být 14. květen 1797, když město obsadil Napoleon a o pár měsíců později předal většinu území, tehdy už bývalé Benátské republiky, do rukou rakouských Habsburků.

Všechno se ale objasnilo nalezením dekretu z roku 1609, ve kterém se zakazuje jakákoliv zdobnost gondol. Šlechtické rodiny totiž  "zkrášlovaly" své dopravní prostředky křiklavými barvami, drahými závěsy a zlatými ozdobami. To způsobovalo neustálé půtky a rozbroje. Nemluvě o vrcholném nevkusu, který byl hlavním znakem  některých plavidel.  Benátský senát toho začínal mít dost a nařídil, že všechna pozlátka musí být odstraněna a gondola buď natřena na černo, nebo překryta černými přehozy. Všichni si měli být alespoň na gondolách rovni. Černá barva ovšem nebyla senátem vybrána jako barva smutku, ale skutečně jako barva elegance. Barvou smutku byla totiž v době Benátské republiky barva červená.

Z výše uvedeného je bohužel zřejmé, že historie se neustále opakuje. Dnes ale není nutné vlastnit pestrobarevné auto se zlatými klikami. Stačí mít černé, ale se správnými čísly na SPZ.

 

Autor: Petr Omelka | sobota 4.2.2017 14:28 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03