Bílou košili nechejte doma!

O Francouzích je známo, že rádi spojují užitečné s příjemným. Důkazem je i jeden listopadový svátek.

Obecně lze konstatovat, že lidé milují svátky i rituály s nimi spojené.  Tato každoročně opakující se jistota jim dává pocit, že alespoň něco má v tom našem chaosu řád. Mezi svátky církevními i historickými, u kterých se vyžaduje určitá důstojnost, se najdou i takové, které byly vymyšleny sice obchodně, ale jsou vnímány velmi pozitivně.

V roce 1967 provedl francouzský vinař a pěkný lišák Georges Duboeuf geniální tah, kterému mohou marketingově konkurovat pouze Vánoce.  Podařilo se mu totiž prosadit, že nové víno z jeho oblasti, vlastnící ochrannou známku AOC (Apellation ďOrigine Controlée), může být prodáváno dříve než ostatní nová vína (zákon stanovuje prodávat nové víno AOC až po 15. prosinci). Své víno oficiálně pojmenoval Beaujolais Nouveau, nové božolé a přinesl tak již 15. listopadu všem nedočkavcům první zážitek z nové sklizně. A nejen to. Dal vzniknout novému svátku a hlavně důvodu k napití.

Po pár letech se ale zjistilo, že 15. listopad není zrovna vhodné datum. Připadlo totiž několikrát na neděli, kdy mají obchody zavřeno. Prodej vázl. Proto se od roku 1985 slaví svátek nového božolé na celém světě vždy třetí čtvrtek v listopadu. Byla jen otázka času, kdy se  tímto svátkem budou inspirovat i naši vinaři. Vymysleli tedy Svatomartinské víno, které se otevírá každý rok 11. listopadu v jedenáct hodin. Nápad po česku vylepšili tím, že se týká několika odrůd a může ho prodávat prakticky kdokoliv. Tedy i kvalita je různorodá.  

Ale vraťme se k Beaujolais. To postupně ovládlo celý světový trh a bude se ve středeční půlnoci  otevírat nejen ve francouzských barech a restauracích, ale například i v těch japonských. S přihlédnutím k tomu, že letos slaví padesátiny, dají se čekat oslavy více než velkolepé. 

Beaujolais se vyrábí z ručně sbíraných hroznů odrůdy Gamay metodou polokarbonové macerace. Ta způsobuje, že víno má minimum svíravých tříslovin, je prosvětleně červené a chutná po brusinkách a banánech. Mnozí mu sice vyčítají jednoduchost, nevyzrálost a malou duchaplnost, ale o tom to není. Je prostě jen rozverné a veselé, jako mladá dívka. Přináší jiskřivou radost, kterou nejlépe pocítíte v kruhu svých přátel nebo "jen" dobrý lidí. Pokud tedy máte rádi svátky, Francii i nové víno, zaběhněte ve čtvrtek do některého obchodu nebo vinotéky a tu radost si udělejte. Určitě  to vašemu tělu i duchu prospěje.

A na závěr jen jednu radu. Pokud se přímo zúčastníte nějaké oslavy nového Beaujolais, raději si neberte  bílou košili. Věřte, že vím, o čem mluvím.

 

....a třeba i  s partnerkou nebo partnerem a Guillame Grandem- Ty a já

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Omelka | úterý 14.11.2017 9:52 | karma článku: 19,96 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03

Petr Omelka

Je Tomáš Klus svědomím národa?

12.5.2021 v 8:39 | Karma: 42,11

Petr Omelka

Evropané všech zemí, spojte se

28.3.2021 v 14:49 | Karma: 33,04

Petr Omelka

Už žádný Karel Íčko Véčko?

25.3.2021 v 11:15 | Karma: 42,38
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik