Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spřáhnout se s bestiálním vrahem? Proč ne?...

Jednání tajných služeb bývá mnohdy v rozporu s představami, které člověk o daném státu má. Někdy je "vyšší princip mravní" to poslední, na co se myslí.   

Život Klause Barbieho, přezdívaného  Lyonský řezník,  jen znovu dokazuje, že morálka v politice nehraje sebemenší roli.

Jeho kariéra započala v roce 1935, kdy byl přijat do Sicherheitsdienstu (SD), německé nacistické tajné služby. Záhy se stal členem SS a na začátku roku 1940 byl poslán do okupovaného Nizozemska. V Amsterodamu se aktivně podílel na pronásledování německých emigrantů, židů a zednářů.

V roce 1942 přesídlil do Dijonu a následujícího roku se stává ve svých 29 letech šéfem gestapa v Lyonu. Lyonský Hotel Terminus, kde Barbie úřadoval,  se stal pro všechny obyvatele Lyonu domem hrůzy a jen vyslovení jeho jména nahánělo lidem strach. Věci, které se tam odehrávaly,  přinesly Klausi Babiemu přezdívku le boucher de Lyon, Lyonský řezník. Používání elektrošoků, strkání jehel pod nehty, drcení končetin a znásilňování se nevyhnulo dospělým ani dětem. Aby donutil jednoho z vedoucích představitelů odporu vypovídat, ponořil mu hlavu do kbelíku s amoniakem. Berbiemu byla prokázána přímá či nepřímá spoluúčast na úmrtí 14.000 lidí.

Hotel Terminus

Po osvobození Francie prchá zraněný Barbie do Baden-Badenu a konec války prožívá ve Wuppertalu.

Zatímco je s číslem 48 zařazen na seznam válečných zločinců,  zakládá v roce 1945  s bývalými příslušníky SS síť nacistického odporu. V rámci operace Selection Board byla ale síť infiltrována a většina členů pozatýkána. Přestože byl Barbie několikrát zatčen, dokázal uprchnout. Vzhledem k tomu, že pak pracoval pro britskou tajnou službu,  to není nic překvapivého.

V roce 1947 se setkává s bývalým členem Abwehru Kurtem Merkem, který mu nabízí spolupráci s americkou tajnou službou CIC. Jeho identita je ale v roce 1948 prozrazena a Francouzi žádají o vydání. CIC ale nesouhlasí a uvádí důvody, proč Barbieho nevydá. Prvním důvodem jsou cenné služby při vedení studené války a dále, že jeho "údajné zločiny" byly  jen nuceným válečných opatřením proti francouzskému odboji.  Francouzská tajná služba samozřejmě měla o Barbieho eminentní zájem nejen z hlediska pomsty. Především šlo o získání informací o konfidentech. Barbie byl následně Američany přesunut do Memmingenu ve francouzské okupační zóně, kde měl monitorovat aktivity francouzské tajné služby, kterou Američané podezřívali ze spolupráce s německými komunisty.

Klaus Barbie tedy Francouzův vydán nebyl a vojenský soud v Lyonu ho tak odsuzuje k trestu smrti v nepřítomnosti. Situace se pomalu stává neúnosnou a Američané se rozhodli  jej uklidit.

S pomocí CIC a chorvatského římskokatolického kněze Krunoslava Draganoviče odlétá  pod jménem Klaus Altman přes Vídeň (pomáhá mu údajně i Kurt Waldheim, pozdější generální tajemník OSN) a Řím do Bolívie. Dostává státní občanství a má velmi dobré vztahy s bolivijskými diktátory. Zapojuje se do obchodu se zbraněmi i drogami. Od roku 1964 spolupracuje s bolivijskou armádou a dostává hodnost podplukovníka. Jeho rady při vyslýchání oponentů režimu jsou velmi oceňovány. Pravděpodobně již ve službách CIA se podílí na výsleších partyzánů a vypátrání a smrti Che-Guevary.

Zajímavým zjištěním je fakt, že německá zpravodajská služba BND již v roce 1961 zjistila, kdo se  v Bolívii pod jménem Klaus Altman skrývá.  A ještě zajímavější je, že podle historika Hammerschmita pro ni v letech 1966-67 pod krycím jménem Adler také pracoval.

Když Altmanova dopravní společnost zkrachovala, odstěhoval se do peruánské Limy. Zde ho ale v roce 1971 vypátrala lovkyně nacistů Beate Klarsfeldová a fotografie Klause Altmana se objevila ve francouzských novinách. Altman se tedy na doporučení peruánských úředníků vrátil do Bolívie a ta následně zamítla  žádost Francie o vydání. Altman - Barbie se nadále těšil velké přízni bolivijského  diktátora Huga Banzera Suáreze, který proslul značnou krutostí, nebývalou zkorumpovaností a obchodováním s drogami ve velkém. Protože likvidoval bez smilování komunisty, Spojeným státům, stejně jako Altman,  nevadil. Když došlo v roce 1978 k státnímu převratu, Altmana se to nedotklo. Naopak byl jmenován čestným plukovníkem zpravodajských služeb.

Zásadní změna nastala v roce 1982. Presidentem je Hernán Siles Zuazo a Altman je pod narůstajícím tlakem Francie i dalších států osobou nežádoucí. 5. února 1983 je překotně deportován do Francie a  4. července  1987 shledán vinným ze sedmnácti zločinů proti lidskosti. Celý proces je značně urychlen, když Barbie začne v soudní síni jmenovat vysoce postavené Francouze, kteří se zapletli s nacisty. Rozsudek zní - odsouzen na doživotí. Zemřel ve vězení 25. září 1991 ve věku 77 let.

Nicolaus "Klaus" Barbie chtěl studovat teologii. Místo toho musel tvrdě pracovat. Frustrace z nenaplněného snu, trauma z opakovaného zneužívání vlastním otcem  a vliv nacistických fanatiků by mohlo snad být pochopitelnou příčinou, že se z něho stal vraždící maniak.

Pochopit nelze, že národ, který statečně bojoval proti podobným zrůdám, neváhal vzít Klause Barbieho bez skrupulí do svých služeb. Účel světí prostředky, ale všichni ti, co zůstali na Omaha Beach, se museli v hrobě obracet.

 

 

Autor: Petr Omelka | pátek 1.12.2017 9:19 | karma článku: 31,00 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

Když němečtí fotbalisté před zápasem s Anglií zpívali národní hymnu, neměli ani tušení, jaký text právě nabízí svým divákům nizozemská televize NPO.

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Evropská unie a komunistické praktiky

Většina členských států EU nezažila vládu soudruhů, ale opatření, která chystají, jsou jako přes rudý kopírák.

22.6.2021 v 9:43 | Karma: 36,69 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Britská monarchie je „fašistický režim“…

... a „britská snění nemají budoucnost". Přestože tato skandální slova zazněla již před 44 lety, zdá se, že znovu ožívají.

10.6.2021 v 11:54 | Karma: 35,83 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Den, kdy nám bolševik zastavil kolotoč

V tom červnovém večeru 1984 byl Marián Varga posledním, kdo se na něm svezl, potom jej soudruzi už definitivně zastavili.

8.6.2021 v 18:06 | Karma: 34,62 | Přečteno: 3914x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

Učitel Will Knowland dostal z Eton College vyhazov. Řediteli školy se nelíbilo to, co uvedl na svém YouTube kanálu o ženách.

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  20:11

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik