Na Slovensku znovu zavraždili novináře

4. 11. 2019 12:45:21
Vražda novináře Kuciaka otřásla celým Slovenskem a znamenala pád premiéra Fica. Teď jej "zavraždili" znovu a Slováci jsou z toho v šoku.

Přestože to byla jenom vražda spáchaná v televizním seriálu, dokázala rozpoutat silné vášně. Ukazuje totiž špinavosti v nejvyšších patrech slovenské politiky, s vazbami na pravděpodobné vrahy zločinu, který se reálně stal a je stěžejní pro třetí řadu televizního seriálu Za sklom.

Z mnoha důvodů lze říci, že Slováci jsou národem nám nejbližším. Vždycky nás provázeli a jsou neoddělitelnou součástí naší vlastní historie. Někdy se ale mentalita obou národů diametrálně liší a není to zrovna temperament slovenských žen. Jsou to ty případy, kdy jsme rádi, že jsme poněkud jiní.

Devadesátá léta byla v mnoha ohledech tím nejdivočejším obdobím naší novodobé historie. Byl to takový divoký západ po Československu a ten, kdo měl kolty proklatě nízko, se mohl stát během okamžiku ze zlosyna váženým občanem nebo třeba šerifem.

A pak tu byli ti, kteří zlosyny byli a také jimi zůstali. Zatímco my jsme měli svoje Mrázky, Roubaly a Krejčíře, na Slovensku to byla jiná káva. Těžko říci, jestli je to tím, že Slovensko je více na Východ nebo jestli třeba Slováci více sledovali mafiánské filmy. Každopádně je faktem, že v devadesátých letech bylo celé Slovensko rozděleno do zájmových oblastí jednotlivých mafiánských skupin a ty se chovaly hůř než Cosa Nostra. Jména jako Mikuláš Černák, bratři Mellovci, Tibor Pápay, Peter Steinhübel alias Žalud a další jsou každému Slovákovi dobře známé. Například skupina označená jako Sátorovci se zaměřovali na likvidaci tzv. bílých koní a známi byli také tím, že občas zabíjeli jen tak z rozmaru. Ludovít Sátor měl dle vyšetřovatelů na svědomí až čtyřicet vražd. Metody vyrovnávání účtů, raketeering (vydírání), únosy a pumové atentáty nemají v Evropě obdoby. Někdy se tak dělo i s vědomím policie a na objednávku Slovenské informační služby - SIS. Skvělý dokumentární seriál o této problematice, "Soumrak bosov", možno zhlédnout i na YouTube.

Jak už to ale v tomto prostředí bývá, většina těchto novodobých mafiánů se povraždila navzájem a Slovensko si trochu oddechlo. Ale jenom na chvíli. Někteří zmoudřeli a hrubá síla byla nahrazena něčím zcela jiným. Získáváním vlivu. Vlivu na politiky, soudce a prokurátory. Protože díky vlivu lze získat nejen finanční prospěch, ale i beztrestnost. Proč dělat rozruch, když jde v klidu inkasovat.

Takže nastoupili mafiáni zcela jiného ražení. Mafiáni, kterým se podařilo získat přízeň těch nejvýše postavených ve státě.

Slovenský seriál Za sklom se už ve svých předešlých dvou sériích dotkl problematiky organizovaného zločinu. Český mafián Slančík (Jiří Bartoška) obchoduje se zbraněmi, falešnými cigaretami a kde čím. A má také oporu v politických kruzích. Je to ale všechno takové anonymní. Ministři a jejich náměstci jsou jen nekonkrétní osoby, typy. Všechno se to zásadně mění právě ve třetí sérii seriálu. Sice jsou jména osob pozměněna, ale všichni, ví, koho mají představovat.

A tak se pomyslně setkáváme s bývalým premiérem Robertem Ficem (Šéf), ministrem vnitra Kaliňákem (Fúzatý), údajným strůjcem vraždy novináře Kuciaka Košnerem (Vozner), italský mafiánem Badalou (Badala) a dalšími. I když je děj seriálu určitou fabulaci tvůrců, kostra je vytvořena na základě odposlechů, faktů zjištěných vyšetřovateli a slovenskými novináři. Odkrytí vazeb představitelů státu na rádoby úctyhodné podnikatele, kteří si kupují politiky i soudce, je ztvárněno tak věrohodně, že většina Slováků nepochybuje o tom, že se tak reálně stalo a stává.

Přestože se u nás novináři nevraždí, nebude ta naše politická scéna nijak zvlášť čistší než ta slovenská. Bohužel ale nemáme televizi, která by měla dostatek odvahy šlápnout do pomyslného vosího hnízda a natočit podobný seriál, jako je ten Za sklom. Téma by se jistě našlo.

Autor: Petr Omelka | pondělí 4.11.2019 12:45 | karma článku: 40.39 | přečteno: 15614x

Další články blogera

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

Když němečtí fotbalisté před zápasem s Anglií zpívali národní hymnu, neměli ani tušení, jaký text právě nabízí svým divákům nizozemská televize NPO.

2.7.2021 v 18:22 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1322 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 260 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 441 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 256 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2278

Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...