Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nezdařeném atentátu a lidské zrůdnosti

Neexistuje na Zemi tvor, který by se choval tak, jako člověk k člověku. A  neexistuje ani živočich, který by se vyžíval v utrpení druhých.

Je nutné si občas připomenout, čeho všeho je schopen tvor s hrdým označením Homo sapiens sapiens a je jedno, jestli se to týká milionů Židů v Osvětimi nebo jednoho Francouze na pařížském náměstí. Tohle se prostě už nesmí opakovat.

Ten příběh se neodehrál v žádném hlubokém středověku, ale v době, kdy přírodovědec Linné zveřejnil první klasifikaci rostlin, James Watt si nechal patentovat parní stroj, Haydn skládal své symfonie a ženy okouzloval Giacomo Casanova. Bylo "čistotné" rokokové osmnácté století, kdy muži nosili bílé punčochy a ženy pod sukněmi koše.

Francouzský král Ludvík XV. to neměl lehké. Svými činy si vyráběl nepřátele mezi všemi vrstvami poddaných. Někteří jej kritizovali za politickou neschopnost, jiní za rozmařilost  nebo množství milenek. Ta nejvýznamnější, madame de Pompadour, dokonce rozhodovala, kterého ministra sundat z funkce. Ať už bylo Ludvíkovo vladaření jakékoliv, to nejhorší co jako král dopustil, se stalo 28. března roku 1757.

Ludvík XV.

Všechno ale nastartovala událost z 5. ledna téhož roku ve čtyři hodiny odpoledne.  Když král vycházel z Versailles a mířil ke kočáru, vyběhl z temnoty muž, proklouzl mezi ochrankou a bodl. Nůž prošel kabátem a pronikl do těla. Robert-François Damiens, domácí sluha a náboženský fanatik přišel zabít krále. Potom byl sražen k zemi a vojáky odveden. Krvácející Ludvík zatím spěchal do svých komnat a okamžitě žádal povolat zpovědníka v hrůzné představě, že zemře. Když se objevila královna, prosil ji o odpuštění za své milostné avantýry. Předčasně. Krátký nůž  nepronikl díky kabátu hluboko a způsobil jen povrchní škrábnutí. Ale dříve, než král stačil na sebe všechno prozradit, ze strachu omdlel.

Vcelku humorná historka o zpackaném atentátu a panikou zachváceném králi, by mohla skončit pro Damiense "jen" galejemi, kde by se možná dočkal revoluce a po propuštění by byl  oslavován jako hrdina. Nikoliv. Král nebyl králem dobrotivým. Přestože jeho zranění nestálo za řeč, byl čin označen za regicide, tedy královraždu a trest za ni byl daný, roztrhání koňmi.

Než byl oficiálně vynesen rozsudek, chtěli vyšetřovatelé zjistit s kým atentátník spolupracoval. Nevěřili, že by byl  čin schopný zinscenovat sám. Už jen proto, že to byl člověk velmi jednoduchého myšlení. Tortura k ničemu nevedla a soudce nakonec uvěřil, že neměl komplice. Mučitelé ovšem při všech těch trýznivých procedurách dbali na to, aby jim Damiens u výslechů nezemřel. To hlavní představení mělo teprve přijít.

Již měsíc dopředu byl oznámen termín popravy kralovraha a zahájen prodej vstupenek. První řady na nechvalně proslulém pařížském Place de Greve  byly vyhrazeny jen pro ty nejbohatší  a zájem byl velký. Z Anglie se skupinou příznivců dorazil i poslanec parlamentu George Selwyn, nadšený divák veřejných poprav a známý milovník morbidností a sexuálních zvrhlostí.

Když v březnovém ránu vyváděli  Damiense z cely,  řekl prý eskortě: „La journée sera rude“ („Den bude těžký“). Měl pravdu. Ale co se pak dělo, nemělo nic společného s potrestáním zločince.  Bylo to obyčejné ukájení ega, prezentace "božské-královské" nedotknutelnosti, nadutosti a zrůdnosti.

Nejdříve byla Damiensovi  nasazena Španělská bota a tělo bylo páleno žhavými kleštěmi. Ruka, která krále bodla byla polita roztavenou sírou a do otevřených ran lili pomocníci kata horký olej a tekuté olovo. Kat Gabriel Sanson provedl emaskulaci pohlaví a postupně přivázal jednotlivé končetiny ke koním. Koně napnuli lana, tělo se značně prodloužilo, ale neroztrhlo. Úředníci tedy přikázali katovi naříznout šlachy. Až potom se za bouřlivého  potlesku davu tělo konečně roztrhlo. Údajně ještě živé torzo  bylo spáleno na hranici a popel rozptýlen.

Trest ale čekal i Damiensovy příbuzné. Jeho sestry a bratři si museli změnit jména a jeho otec, manželka a dcera byli vykázáni z Francie. Rodný dům byl zbourán.

Damiensův zločin  a trest je později rozebírán v několika filozofických spisech a objevuje se i v literárních dílech Voltaira, Dickense i Marka Twaina. 

Když v roce 1789 vypukla ve Francii velká revoluce, dalo se předpokládat, že prostí obyvatelé nebudou s aristokraty zacházet  dvakrát v rukavičkách. Gilotinování tisíců bylo sice šílené, ale smrt to byla milosrdná. O vhazování lidí zaživa do pekařských pecí se to říci nedá. Ano, i to se dělo na zvuků Marseillaisy. Někteří tvrdí, že to byla reakce na předešlou krutou a despotickou vládu, zosobněnou i v popravě Roberta-Françoise Damiense. Snad. Ale možná, že všechno to historické násilí je součástí člověčí přirozenosti a je jen otázkou času, kdy znovu vypluje na povrch.

Autor: Petr Omelka | úterý 16.2.2021 9:34 | karma článku: 26,38 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

Když němečtí fotbalisté před zápasem s Anglií zpívali národní hymnu, neměli ani tušení, jaký text právě nabízí svým divákům nizozemská televize NPO.

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Evropská unie a komunistické praktiky

Většina členských států EU nezažila vládu soudruhů, ale opatření, která chystají, jsou jako přes rudý kopírák.

22.6.2021 v 9:43 | Karma: 36,69 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Britská monarchie je „fašistický režim“…

... a „britská snění nemají budoucnost". Přestože tato skandální slova zazněla již před 44 lety, zdá se, že znovu ožívají.

10.6.2021 v 11:54 | Karma: 35,83 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Den, kdy nám bolševik zastavil kolotoč

V tom červnovém večeru 1984 byl Marián Varga posledním, kdo se na něm svezl, potom jej soudruzi už definitivně zastavili.

8.6.2021 v 18:06 | Karma: 34,62 | Přečteno: 3911x | Diskuse| Ostatní

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

Učitel Will Knowland dostal z Eton College vyhazov. Řediteli školy se nelíbilo to, co uvedl na svém YouTube kanálu o ženách.

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik