Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A v Institutu Václava Klause už přibíjí na dveře cedulku 4K :-)

0 0
možnosti

K čemu jste v životě potřebovali římské číslice, Archimedův zákon, gravitační zákon, nebo zákon zachování hmoty?

K ničemu, tak to zrušme a naučme se nazpamět 72 pohlaví. Ono na tom mezi námi úpravou školních programů už MŠ intenzivně pracuje...

2 0
možnosti

Souhlasím, Karel 4, Jindřich 5, Ferdinand 1, je umístění závodníka. Této chyby se s římským číslováním nedopustíte, kromě toho je to oficiální součást jména, jak by to vypadalo, kdyby se i u jiných jmen používali různé piktogramy, pro zjednodušení čtení, prostě návrat k obrázkovému písmu, čert vem tisíce let vývoje.

5 0
možnosti

Pokud jde o součást historických jmen, není podle mne důvod nic měnit (nehledě už k tomu, že tam se hodnoty pořadových čísel pohybují maximálně v řádu desítek, což zvládne i nedouk). Co mi ale dost vadí je, když se v závěrečných titulcích k filmu objeví na konci rok výroby n a p r o s t o z b y t e č n ě římskými číslicemi a někdy je jich tam tolik, že než to vyluštím, jsou titulky pryč.:-)

2 1
možnosti

Možná teď někoho šokuji, tak si raději sedněte...ale víte o tom, že ať už napíšete Karel IV. nebo Karel 4., pořád se to čte jako Karel čtvrtý a neztrácí se v tom naprosto žádná historická informace o něm?

Znát římské číslice bych nicméně pořád považoval za součást základního historického přehledu, jen bych z toho nedělal takové haló a nesnažil se za každou cenu vytvářet "útok na původní kulturu" z každé prkotiny.

0 2
možnosti
Foto

Pane Gecíku, tady jde pravděpodobně o zcela jiný problém, než se domníváte.

2 0
možnosti
Foto

Tak římské číslice se nikde jinde nepoužívají a svět je dnes prostě někde jinde. Tohle mi opravdu nevadí...

0 1
možnosti
Foto

Viz můj příspěvek níže. Ale u vás mne to pane Bárto nepřekvapuje, svoji "kulturnost" jste už jednou pod jedním mým článkem projevil.

1 0
možnosti
Foto

Hned jsem si vzpomněl na podobně ujeté nápady u nás, třeba zrušit ypsilon (a vyjmenovaná slova) nebo psát, jak slyšíš.

Myslím, že každý Čech by měl být na svou rodnou řeč hrdý a nejsem zastáncem změn gramatiky, ačkoliv uznávám, že i jazyk je živý a vyvíjí se.

4 0
možnosti

Ypsilon sme původně v latinské abecedě ani neměli, ten je řeckým znakem...takže kdyby chtěl někdo mermomocí bránit původní latinku, tak by ho právě zrušil. Čeština ani slovenština jej dlouho nepoužívala. Tím vůbec neříkám, že bych ho rušil, ale změny gramatiky probíhaly od jejího počátku, budou probíhat navždy a nejedná se o žádný novodobý trend. Jakákoli verze české gramatiky, kterou považujete za standard jen proto, že byla náhodou v platnosti když jste zrovna vy byl školákem, již prošla celou řadou úprav a ani deset let předtím nebyla stejná.

1 1
možnosti

A WC tam označí jak, pět pět sto? Tedy 55100.

To je jak telefonní číslo na místní záchranku :-)

0 0
možnosti

Tak u nás už to máme dávno - "Pepa Franta Jednička" ;-) ...

0 0
možnosti

Tak to mě téměř otrávilo - ta změna na arabská čísla. A což tam, kde jsou římská je nechat, a do závorky za ně uvést to číslo arabské (pro ty, co neumí). Je to jak píšeš. U označení panovníků je to označení římskými čísly tak vžité, že je nežádoucí změna.

p.s. mám velmi v oblibě hodinky. A právě u nich preferuji ciferník s římskými čísly.

Dík za informativní blog, Petře.

4 0
možnosti
Foto

P97e22t55r 23O39m43e66l21k13a

25. 3. 2021 20:34

Ja ďěkuju za přečtení. Osobně bych nic nemněnil a ani nedopisoval. Není téžké se to naučit.

2 0
možnosti
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik