Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

U nás se za socíka, pro přijetí na VŠ, sbíraly kladné body členstvím v SSM. Dnes, v US, za barvu kůže.

8 0
možnosti
SB

Otázka je, zda se to u toho přijetím kvůli barvě kůže zastaví.

Se mnou studovali komunističtí prominenti, kteří tam byli přijati kvůli svým tatínkům, avšak na zkoušky se museli připravovat jako kdokoli jiní. Standovi nebo Zbyňkovi (skutečná jména těch, kteří v našem ročníku byli synáčky vlivných tatínků) nikdo tu zkoušku z chemie nebo zápočet z geologie nedal kvůli jejich fotrovi. U zkoušky jsme s nimi nebyli, takže přeci jen nemůžeme soudit, ale na seminářích prokazovali stejný stupeň připravenosti jako my a třikrát nebo čtyřikrát se stalo, že tu nebo onu zkoušku udělali až napodruhé, což znamená, že automatické dávání známek se nekonalo, protože to by asi bylo hned napoprvé.

Nevím, zda v USA to s tou barvou kůže též končí přijetím na školu, či zda to pokračuje i mírnějšími požadavky potom během studia.

7 0
možnosti
SB

On je to také docela spolehlivý nástroj k tomu, jak zviditelnit literární dílo, které možná určité umělecké kvality má, ale kvalitní literataury je tolik, že nikdo z nás nemá zdaleka přečtenu ani desetinu toho, co by za přečtení stálo.

Čím více skandálů kolem příslušného díla, tím větší pravděpodobnost, že si ho lidé přečtou spíše ze zvědavosti ohledně těch skandálů než ze zvědavosti ohledně toho díla jako tkového. Nejlepší reklamu Satanským veršům Salmana Rushdieho udělal tan perský duchovní, který za to autora odsoudil k trestu smrti. Nejlepší reklamu Chartě 77 neudělala Svobodná Evropa, ani Hlas AMeriky, nýbrž Komunistická strana Československa, která uspořádala kampaň na její morální odsouzení mezi ředovými občany. Rudolf SLánský si zaslouží černé místo v našich dějinách za to, co udělal před svým zatčením jako Gottwladova pravá ruka, a také takové místo v těch dějinách má, avšak po těch desítkácfh let už by jeho jméno bylo velmi málo známé, protože všechno by už šlo z Gottwaldem. A také že ano. Je mnohem známější ne jako Gottwaldův poskok, nýbrž jako oběť politického procesu, který byl po právní stránce stejně nezákonný jako ten proti Horákové (pozor! Neplést si morální profily těch dvou lidí a právní stránku nezákonných procesů - Slánský byl odsouzen naprosto nezákonně, protože předmětem žaloby a následně i rozsudku byly věci, kterých se zcela evidentně nedopustil).

Takže i tento skandál ohledně překladatelů je také jeden spolehlivý nástroj k tomu, aby dílo vzbudilo pozornost jinak než jen svými uměleckými kvalitami.

A možná to je ten pravý účel thototo skandálu.

14 0
možnosti
Foto

On to ani moc skandál není, je to spíš trochu podobné, opravdu trochu, situaci kolem jedné knížky, která se směla vydat pouze v němčině. Ale hlavně jde o čísi ego. My, co jsme zažili minulý režim přesně víme, o co tady jde. Některé básně přece nemohl číst nikdo jiný než Jiřina Švorcová.:-)

3 0
možnosti
JJ

Mně začíná být divně od žaludku když pomyslím na to, že má takovou publicitu angažovaná, oslavná báseň na politika, již u příležitosti jeho zvolení.

Nevěřím, že by tomu tak bylo, kdyby autorkou byla blondýna s modrýma očima.

11 0
možnosti
EH

Když je ta báseň tak důležitá pro mladé černošky, ať si to překládají v komunitě a neotravují. Pokud nejsem dost dobrá pro překlad, nejsem ani dost dobrá pro čtení.

25 0
možnosti
PK

Takovéto příběhy mě spíše učiní víc;-(e smutným, bo jsem za mořem pobýval a nechápu co se to děje. Popsal jste to skvěle, ve stejném modu se pohybuje info v Le Monde, že pařížská opera vyřazuje z repertoáru Labutí jezero a Louskáčka, protože vyjadřují bělošskou nadřazenost, no není dostatek černých labutí, smutné, velmi...

21 0
možnosti

No, shodou okolností jsem dnes sledovala předávání cen Grammy Awards 2021, a když jsem viděla, jak mi ztmavla obrazovka, a jen málokrát, snad dvakrát se rozsvítila, humor mě, Petře, přešel. Začíná asi v usa přituhovat...

15 0
možnosti
JH

To současné dění v USA mě ještě nedávno trápilo, teď už je to ale čistokrevná sranda:-)

5 0
možnosti
PK

Amerika, tedy USA, už není to co bývalo. Nebo jsme ji "zdálky" považovali za nějaký skoroideál. Jen - Oscar je Wilde, ne Wild ...

4 0
možnosti
TT

A když už skloňuji Shakespeara, tak (ve stejné větě!) i Wilda. ;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik